Ingen træning, uden protein!


En lille tommelfinger regel lyder på, at man altid skal huske sin protein, for at ens krop kan fungere optimalt.
Du skal spise 0,8 g protein om dagen for hvert kilo, du vejer – ifølge de officielle anbefalinger. Man regner med ca. 55-60 gram for mænd og 45-50 gram for kvinder.

 

Når du er fysisk aktiv, for eksempel hvis du løber eller cykler regelmæssigt, har du brug for mere protein. Det skyldes både at forbrændingen af proteiner er højere, og at der sker en nedbrydning af muskel- og ledvæv under træningen.

 

Hård træning = stort proteinbehov

 

Dyrker du en udholdenhedssport som maratonløb, bør du spise ca. 1,2-1,5 gram protein om dagen pr. kg. legemsvægt. Inden for styrke- og hastighedsidræt, herunder sprint, hvor der kræves en hård muskelopbygning, bør man spise 1,6-2 gram protein pr. kg legemsvægt om dagen.

 

Et eksempel:

En mand på 75 kilo, som ikke er fysisk aktiv, har brug for 60 gram protein dagligt.

Dyrker han maratonløb, har han brug for 90-112 gram protein om dagen.

Dyrker han en styrke- og hastighedsidræt som sprint, har han brug for endnu mere protein: 120-150 gram om dagen.

 

Os menneskers behov for protein afhænger altså af intensiteten og varigheden af fysisk arbejde. Men køn, muskelmasse og stofskifte spiller også ind. Der er faktisk mange, som får for lidt protein, især om morgenen og til frokost, og det påvirker både blodsukkeret og præstationsevnen.

Derudover kræver det altså også, at man spiser jævnt hele dagen, morgen middag aften, og eventuelt et lille mellem måltid imellem middag og aftensmad.

 

Proteinerne bør komme fra mange forskellige madvarer, både kød, æg, mælkeprodukter og grønt. Så får du dækket behovet for de mange forskellige aminosyrer, der er i proteiner. Vegetarer bør kombinere forskellige fødevarer for at få alle de vigtige aminosyrer. Tag eventuelt et kig på bodylab’s rådgivning om mad og protein.

Skriv et svar